2019.11.27. - Újra-születésnap adatforgalmi rekorddal egybekötve


 

Wanbs - Rebirth  &  5.99 TB / nap  

 2019.07.18. - Helyzetjelentés


 

A domain váltás után egy évvel szeretném ismertetni milyen változások, fejlesztések mentek végbe a szolgáltatásban és mik a jövőbeni tervek.

A domain 5 évre előre meg lett hosszabbítva, ezzel is szeretném jelezni, hogy hosszú távon számíthattok a szolgáltatásra.

2018 júliusa óta a következő disztribúciók kaptak helyet a kiszolgálón: Arch Linux, Balckarch, CentOS, CentOS Altarch, MX & antix Linux, Ubuntu, Tails, Runtu, Raspbian, Qubes OS, Parrot Linux, Kali Linux(iso), Deepin Linux(csomagok), Slackware, Gentoo Linux és Trisquel-ből már a csomagoknak is lett hely.

Linux Mint használatakor, már automatikusan https-el csatlakozhattok a szerverhez a szoftverforrások beállításainál, ami a LM tükrök esetében nagy ritkaság, illetve, ha szeretnétek, hogy az ubuntu (alap tükörkiszolgáló) is https legyen, úgy azt átírhatjátok http-ről https-re - Linux Mint 18.x, 19.x esetében és quantum-mirror kiszolgálóval - a /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list fáljban. Ha esetleg elrontotok valamit, akkor sincs semmi gond, mert a grafikus felületen, ha újra választotok egy kiszolgálót és jóváhagyjátok, akkor az kijavítja a rossz konfigurációt.

LibreOffice tekintetében Magyarországon csak ez a szerver kínál https kapcsolódást, valamint https web seed formájában is jelen van, ami szintén ritka tükörszerverek esetén.

Látható továbbá, hogy néhány projekt és disztró mellett már elég rég a "regisztráció folyamatban" kiírás szerepel vagy épp üres a rubrika, ennek az az oka, hogy vagy nem válaszolnak az e-mailre, vagy nincs kontakt cím, illetve az adott disztró jelenleg nem fogad több tükörszervert (ilyen pl. a Gentoo Linux).

A fentebb említett okok miatt, illetve mert van pár disztró, aminek a fejlesztése véget ért (pl. UHU, Antergos Linux) a disztribúciók oldal pontosításra fog kerülni, a "halott" disztribúciók szinkronizálása befejeződik, de továbbra is elérhetőek maradnak a szerveren, illetve új disztribúciók kerülnek majd regisztrálásra pl. Devuan.

 

Az alábbi folyamatok lettek automatizálva, váltak elérhetővé, vagy bővültek ki:

- könyvtárméret frissítése a disztribúciók oldalon

- aktuális kapcsolatok kijelzése (http, https, rsyncd)

- napi / havi / összes hálózati forgalom megjelenítése

- egy publikus, a disztribúciók és projektek szinkronizációjának állapotát mutató rsync státusz oldal, továbbá az állapot oldalon a korábbi Google térkép OpenStreetMap-re lett cserélve.

 

Akik a QM-ről szinkronizálnak azoknak fontos újítás a Hírek RSS és Uptime RSS folyam, így bármely a tükörszervernél felmerülő elérési probléma esetén azonnal értesítést kapnak és nem utólag kell rájönniük, hogy valami nem stimmel, illetve a legújabb hírekről és változásokról is gyorsan tájékozódhatnak.

A Hírek RSS a noc.quantum-mirror.hu aldomainről frissül, az Uptime RSS pedig az Uptimerobot szervereiről, így még akkor is elérhetőek maradnak, ha a tükörrel gondok adódnának.

Továbbá a fentebb említett aldomainen is figyelemmel lehet kísérni a szolgáltatás állapotát a Pingdom és az Uptimerobot monitoring rendszereinek segítségével.

Mivel jelenleg teljesen elfogyott a sávszélesség, ezért az első szinkronizálást érdemes az éjjeli és reggeli órák közötti időszakban végezni 01:00-08:00-ig, akkor van kb. 90-130Mb/s tartalék a rendszerben, a szinkronizáláshoz pedig a flock használata fokozottan ajánlott.

Az egyidejú Rsync kapcsolatok száma a korábbi 30-ról 60-ra módosult.

Mint fentebb említettem, a sávszélesség elfogyott, ennek fényében néhány héten belül egy újabb 350Mb/s feltöltési sávszélességű vonal fog csatasorba állni, így a jelenlegi cammogós letöltések jelentősen be fognak gyorsulni. Ennek a menetéről hamarosan részletes tájékoztatás fog megjelenni a hírek szekcióban. Ezt követően az év végén, de legkésőbb a következő év első harmadában várható jelentősebb sávszélesség növelés.

 

Új menüpontok

Tükrök és HPC-k menüpont alatt lettek összegyűjtve a jelenleg aktív magyar tükörszerverek - ha valamelyik kimaradt volna, akkor szóljatok, én ennyit tudtam fellelni nagyobb kutakodás nélkül. Jó látni, hogy a Széchenyi István Egyetem - bár ők már régóta ott voltak csak nem volt hivatalosan regisztrálva az Ubuntu tükrük - és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség is megjelent a listában, hátha valami szép lasan elindul magasabb szinteken is.

Bár nem újdonság, de az oldalakon megfigyelhettétek a két kis lakatot, az egyik http, a másik https kapcsolatra váltást tesz lehetővé egyszerűen. Úgy gondoltam a választás szabadságát itt is meg kell hagyni, illetve egyszerűbb ezt használni, mint az url-t manuálisan átírogatnotok. A szerver amúgy automatikus átirányítást https-re nem alkalmaz, mert sok disztribúció csomagkezelői, szkennerei még mindig http kapcsolatot használnak alapértelmezetten, így ez problémás lenne számukra. Egyéni header és fancyindex szintén nincs, mert mirrorbrain esetén problémát okoz http alapú szkennelésnél, így bár sok disztró rsync-et használ már erre a célra, szerettem volna nullára redukálni az ebből származó problémák számát.

A hasznos linkek menüponton sokat nem kell magyarázni, egy korábbi oldalból lett átemelve és pár új link is került bele, hála a lelkes felhasználók javaslatainak.

A szponzorok menüpont alatt találhatóak azok a vállaltok, melyek szolgáltatásukkal vagy hardverrel támogatják a tükör működését, fejlesztését. Ezúton is köszönöm a megtisztelő támogatásukat!

 

Támogatások és felajánlások

Magánszemélyek részéről nagyon sok gratuláció és hardver felajánlás érkezett, amit nagyon köszönök, de a felajánlásokat sajnos nem fogadhatom el rendszer kompatibilitási- és stabilitási okok miatt, azonban megsérteni sem szeretném őket azzal, hogy teljesen elutasítom a támogatás lehetőségét, így már csak néhányat kell aludni és a PingvinBolt jóvoltából hamarosan elérhetővé válnak a Quantum Mirror hímzéssel ellátott minőségi ruházati temkékek, melyek rendelése után a tükörszolgáltatás ingyen pólókat kap, ezzel is megőrizve az oldal nonprofit jellegét.

Továbbá, ha van egy kis szabadidőtök és szeretnétek segíteni a Linux Mint Magyar Közösség munkájában, akkor a linuxmint.hu oldalon jelentkezve lehettek önkéntesek és segíthettek pl. cikkek írásában, fordításban. Bár a szolgáltatás nem áll kapcsolatban a linuxmint.hu-val, véleményem szerint a Linux Mint Mate az egyik legegyszerűbben használható disztribúció a kezdők számára és kár lenne, ha a magyar közösségi oldal megszűnne.

 

Jövőbeni tervek és fejlesztések

További disztribúciók és projektek hozzáadása mellett, Archlinux Tier1 tükörré válás, valamint a Wikimedia és OpenStreetMap projektek tükrözése is a tervek között szerepel.

Ubuntu és Debian országos tükör nem lesz a szolgáltatás, egyrészt, mert már van olyan tükör, ami ezt a funkciót sikeresen tölti be hozzávetőleg 20 éve, másrészt szeretném meghagyni ebben az esetben is a választás szabadságát.

Az új 200TB-os rendszer kialakítása folyamatban van, sajnos ez függvénye olyan hardvereknek, melyek nem jelentek még meg kereskedelmi forgalomban, így egy kis csúszás várható emiatt.

 

Köszönetnyilvánítás

Végezetül szeretném megköszönni az ÉMÁSZ Nyrt. és Digi Kft. munkatársainak a profi üzemeltetést, ami lehetővé teszi, hogy adatközpont szintű évi 99.95%-os elérhetőséggel álljon a szolgáltatás a felhasználók rendelkezésére, illetve külön szeretném megköszönni - kérésére a neve feltüntetése nélkül - annak a felhasználónak az aktív segítségét, akinek hála a Digi NAT hálózatában lévő felhasználók kapcsolódási problémája is megoldódott még a múlt nyáron.

 2018.11.29. - Szinkronizációs probléma


 

Két beragadt rsync folyamat miatt két disztribúció nem frissült megfelelően.

A Manjaro disztró utolsó működőképes szinkronizációja november 23-án, a Blackarch-é október 18-án futtot le teljes értékűen - a flock ellenére. Az egy hete szinkronizálatlan repóra sajnos a Manjaro mirmonja sem figyelmeztetett, ez a probléma az adott disztribúció fejlesztője felé jelezve lett. Az érintett disztribúciók szinkronizációja a mai napon kora délután állt helyre, ezúton is elnézést kérek a Manjaro felhasználóktól - a Balckarch még nincs hivatalosan regisztrálva - és, hogy ilyen jellegű probléma a jövőben ne fordulhasson elő, egy publikus rsync diagnosztikai oldal is be lesz vezetve a közeljövőben - sok más újdonsággal egyetemben.

A hibát egy szemfüles Manjaro felhasználó - Vucskics Tibor - vette észre és jelezte felém, amit ezúton is szeretnék megköszönni neki!

Frissítés:
Mivel a Manjaro oldaláról nem regisztráltak hibát a szinkronizációban az érintett időszakban és a javítás óta nem jelentkezett a probléma, a vizsgálat lezárult.

 2018.11.27. - Egy újabb év telt el, egy újabb szülinap jött el


 


Már 2 éves vagyok.

 2018.06.29. - Domain változás és új funkciók


 

DNS változás

A szolgáltatás domain neve  quantum-mirror.hu  -ra módosult.
A régi névről a szolgáltatás továbbra is elérhető marad, amíg az átállás meg nem történik minden disztribúció részéről.


HTTPS és publikus RSYNC kapcsolat

Az új domain alól már https kapcsolattal is elérhető a tartalom, valamint maximum 30 egyidejű csatlakozás erejéig publikus rsync szolgáltatás áll rendelkezésre.

Újabb monitoring rendszer bevezetése

Az Uptimerobot szolgáltatásának köszönhetően újabb publikus monitoring rendszer lett bevezetve, mely a HTTPS oldalon is megjelenik, közvetlen címe pedig status2.quantum-mirror.hu.

Tárkapacitás-bővítés

A tárkapacitás 36TB-ra lett növelve, ez az első lépés a 200TB-os cél felé, mely megvalósulása 2019 végére várható - természetesen jelentős sávszélesség bővítéssel egybekötve.

Kapcsolati e-mail cím változása

Az új levelezési cím  root [kukac] quantum-mirror [pont] hu  lett.

 2017.11.27. - 1 éves lett tükörszerver szolgáltatásunk


 


 2017.02.26. - A GNU projekt a fedélzeten


 

GNU, GNU Alpha és Savannah projektek elérhetővé váltak szerverünkön.

 2017.01.26. - Újabb disztribúciókkal, projektekkel bővült tükörszerver szolgáltatásunk


 

A szoftverek letölthetőek tükörszerverünkről.

LibreOffice

IPFire

Gimp

Manjaro Linux (csak repository)

Trisquel (csak telepítő ISO)

OpenSUSE Leap

 2016.11.28 - 29. Tükörszerver optimalizáció


 

2016.11.28. 23.30 - 2016.11.29. 01:00 közötti időszakban optimalizáltuk tükörszerverünket, mely az elérési idők javulását eredményezte. A fentebb említett időintervallumban a szolgáltatás átmenetileg szünetelt.
Utólag is köszönjük türelmüket és megértésüket!

 2016.11.27. - Hivatalos Linux Mint letöltési és szoftvertároló (repository) tükör lettünk


 

Jelenleg a szerverünkön tükrözött telepítési képek (ISO-k) linkjei már elérhetőek a Linux Mint hivatalos weboldaláról. Az operációs rendszer frissítés kezelőjében pedig egy várhatóan 2-3 hét múlva érkező mirror-list csomagfrissítés után kerül be szerverünk a csomagkiszolgáló tükrök listájába.

Aki türelmetlen és már most szeretné, hogy a szoftvertelepítések és a frissítések a szerverünkről történjenek, annak nincs más teendője, mint egy nano segítségével átírni az /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list fájlban lévő
deb http://packages.linuxmint.com rosa main upstream import    sort a
deb http://quantum-mirror.hu/mirrors/linuxmint/packages/ rosa main upstream import    sorra.


Tehát Linux Mint 17.3 MATE esetén ezeket kell beírni a terminal-ba:

sudo nano /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
(A jelszót majd meg kell neki adni, hogy lefusson a parancs),

majd a megjelenő tárolók közül cserélni kell a fentit a lenti sorral

deb http://packages.linuxmint.com rosa main upstream import

deb http://quantum-mirror.hu/mirrors/linuxmint/packages/ rosa main upstream import

majd a nano-ban mentés ctrl+o enter , és kilépés ctrl+x .

Ezt követően vagy a parancssorból kell kiadni a sudo apt-get update parancsot vagy a grafikus frissítéskezelő (kis pajzs) segítségével kell egyszerűen új frissítéseket keresni, és lényegében a beállítás ezzel teljesen érvényre is jutott.

Ennek a módosításnak semmilyen káros mellékhatása nem lesz a frissítéskezelő tekintetében, mivel amikor a listában hivatalosan is elérhetővé válik szerverünk, vagy csak egy másik szervert szeretne e helyett használni, akkor a fájl automatikusan felül fog íródni az új beállításokkal.